Viete že vďaka Turecku získala káva popularitu po celom svete? Odkiaľ to vieme?
Veľa dôkazov hovorí o tom, že mnoho predajcov vo svete začalo exportovať kávu z Turecka v roku 1600. Do akích krajov?
Vráťme do časov terajších :)
Turecká káva
Často sme počujeme vetu ako " urobme si Turka čiže kávu po Turecku " prečo to tak vlastne je?
Za časov osmanskích káva už bola veľmi známa, takže bolo vyskúšaných veľa spôsobov jej praženia. Jedným zo spôsobov bolo napríklad mletie kávových zŕn v mažiarni a z toho vznikol špieciálny "prášok" pripravovaný s vodou v špeciálnom džbánku, ktorý teraz nazývame džezva. Nepochybne to je nastaršia metóda praženia kávy a najviac používaná. Taký spôsob pripravovania kávy môžeme vidieť vo viacerích miestach v Turecku a takisto i v tradičních kaviarniach napríklad v Istanbuli. (V dnešnej dobe si už na trhu môžeme vybrať z mnoho druhov džezví ako klasických, tak i elektrických rôznych značiek).
Pražená káva v piesku
Veľmi zaujímavým spôsobom prípravy kávy je ... varenie kávy v piesku ! Džezvu s kávou umiestnime na rozohriaty drobný piesok. To zaisťuje najvyváženejšie ohrievanie vody a vyváženú teplotu džezvy, vďaka čomu je káva pripravovaná v tom samom tempe. Vzniká tak vynikajúca chuť s neodolateľnou arómov. Ak by ste ju chceli vyskúšať, opýtajte sa v kaviarni na tzv. "kumda kahve".
Pije sa v Turecku káva vždy len s cukrom?
Káva s cukrom či bez má svojich obdivovateľov. O tom, že káva s cukrom sa v Turecku pripravuje takmer vždy, však niet pochýb. Môžeme tak sledovať varenie kávy metódou populárnou nielen v Turecku, ale aj v Grécku či Iráne. V Turecku sa nás pri objednávke kávy opýtajú, či ju chceme „sade“ - bez cukru, alebo „orta“ - jemne osladenú. Milovníci sladkej chuti by si mali objednať kávu „şekerli“ - ktorá je jednoducho sladká. Cukor sa pridáva do kávy počas varenia - teda varenia v džezve, pretože káva naliata do šálky by sa už rozhodne nemala miešať! Každý druh tureckej kávy má svojich priaznivcov.
Rozpustná káva v Turecku
Aj keď sa v Turecku samozrejme dá nájsť veľa druhov kávy a v Turecku sa pije aj instantná káva, nepatrí však medzi tak obľúbené a pije skôr z núdze a nedostatku času. Osobne som sa s takýmto návrhom v kaviarni ešte nestretla. Čoraz obľúbenejšie sú však kaviarne v Turecku, kde môžeme dostať kávu populárnu aj v Európe: z rôznych espresso kávovarov, v rôznych typoch, z rôznych druhov zŕn z celého sveta. Turecko nie je len turecká káva a čierna "neska" :)
Tiež stojí za to vedieť, že čerstvo namletá káva je oveľa zdravšia a obsahuje liečivé vlastnosti! Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že káva je nezdravá a treba ju piť v obmedzenom množstve, preto je dobré si ju pripomenúť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na jeho prospešné vlastnosti! Poďme sa teda pozrieť na jej prospešné vlastnosti.
Aké sú najdôležitejšie vlastnosti kvalitnej kávy?
Štúdie ukazujú, že ak sa káva konzumuje s mierou, môže prispieť k dobrým účinkom na naše telo. Pitie čerstvo namletej kávy prispieva k zníženiu rizika predčasného úmrtia, vzniku srdcovo-cievnych ochorení, pomáha pri látkovej premene, cukrovke II.typu a niektorým druhom rakoviny.
Recept na Tureckú kávu:
Ako sa pripravuje Turecká káva?
Do džezvy si nasypte lyžičku kávy, ak máte radšej sladkú, tak aj jednu lyžičku cukru, pridať môžete aj kardamón a škoricu, vďaka ktorým káva získa úžasnú arómu - tak sa varí vo východnom Turecku. Všetko dôkladne premiešajte, nalejte studenú vodu a dajte na mierny oheň. Po zohriatí vody a napenení kávy ju môžeme opatrne naliať do šálky, aby kávová usadenina zostala na spodu džezvy. A teraz si môžete vychutnať pravú tureckú kávu!
Ak je káva uvarená správne, na vrchu sa vytvorí pena, ktorú pred zaliatím kávy môžeme dať do šálky lyžičkou. Dobrá pena je dôkazom dobre uvarenej kávy!
Samozrejme že k čerstvo uvarenej káve je ideálne podávať sladkú tureckú baklavu alebo tzv. turecké lokum. Skoro v každej kaviarni dostanete ku káve kôstku lokumu spolu s čerstvou podávanou vodu, ktorá by sa mala piť pred degustáciou kávy a takisto očistiť chuťové bunky.
Dúfame, že týmto krátkym príspevkom sme Vám aspoň trochu priblížili históriu a prípravu kávy a Vy, ktorí ste ju ešte neochutnali to v najbližšej dobre napravíte! :)
Dobrú chuť!