Turecké raňajky sú raj pre oči,ale aj chuťové bunky
Ideálna krajina pre milovníkov raňajok. Byť v Turecku a neskúsiť tradičné turecké raňajky je hriech! Samozrejme hovoríme sa pravých tureckých raňajkách a nie o tých, ktoré sa podávajú v hotelových reštauráciách formou otvoreného bufetu. S možnosťou All Inclusive v hoteli nájdete pri raňajkách takmer všetko, čo potrebujete, no nie sú také isté ako tradičné turecké raňajky alebo tzv. „Türk Kahvaltısı“, ktoré majú svoje čaro a atmosféru a v kombinácii s krásnym výhľadom sú len mágia. Turecké raňajky sú tým najlepším dôvodom, prečo ráno vstať z postele!
Turci milujú jesť, komu by nechutilo nebola by to pravda však?
Ste pripravení na popis, ktorý vám zaručí, že vám hneď škvŕka v žalúdku?
Čo nájdeme na tureckom stole počas raňajok?
Raňajky, ktoré vidíte na obrázku vyššie, sú tradičné turecké raňajky známe ako „SERPME KAHVALTI“
sú to bohaté raňajky, pri ktorých je celý stôl naplnený malými taniermi.
Turecký čaj
Hneď na začiatku je nevyhnutný TURECKÝ ČAJ, práve on zohráva hlavnú úlohu inak miestni obyvatelia
nezačnú raňajkovať, ak na stole nie je čaj (v turečtine „çay“). Turci pijú čaj s pohárov ktoré, sú v tvare tulipánu.
Biely chlieb
Ďalšou dôležitou ingredienciou tureckých raňajok je BIELY CHLIEB! Možno sa vám zdá, že je to obyčajný
chlieb,ale pre Turkov je chlieb život. Milujú chlieb a jedia ho naozaj zo všetkým.
Obyvatelia Turecka musia mať vždy chlieb, aj keď jedia zemiaky, cestoviny alebo ryžu!
Milujú trhať chlieb na kúsky a "máčať" ich v omáčkach a olejoch, ktoré sa vyrábajú z rôznych jedál.
Vajcia na všetky spôsoby
Ďalšou povinnou zložkou raňajok sú jednoznačne VAJCIA podávané na rôzne spôsoby.
V každej krčme či reštaurácii sa vajíčka podávajú v inej forme, no najčastejšie sú:
- praženica alebo varené vajíčka
- omeleta
- praženica s tvrdou salámou (sucuk)
- alebo turecká praženica "MENEMEN" po Slovensky lečo vyrobené z paradajok, papriky a cibule.
Turci nejedia praženicu vidličkou, ale s chlebom, ako som už spomínala, chlieb lámu na kúsky a ním si vajce vezmú a dajú si ich rovno do úst. Skvelé riešenie ako nezašpiniť príbor. Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale praženica s týmto chlebíkom chutí úžasne!
Ďalšie ingrediencie, ktoré musia byť na stole, sú:
- rôzne druhy syrov
- zelené a čierne olivy
- saláma
- maslo
- nakrájané paradajky a uhorky , rukola, petržlen
- med
-"kaymak" možno ho prirovnať k mascarpone alebo hustému krému
- čokoládový krém je zvyčajne nutella
- sezamová pasta (tahini)
- niekoľko druhov džemov: čerešňový, figový, ružový, jahodový, marhuľový
- džem
- zemiakový šalát
-vyprážané hranolky
- sušené ovocie a orechy
- "Sigara böreği" - vyprážané rožky so syrom feta
- vyprážané klobásy (sosis)
- "Pişi" - niečo ala suché šišky alebo u nás ich voláme langoše
-niekedy nájdete aj:
- pečené zemiaky, börek, gözleme, palacinky, papriková pasta, vyprážaný zeleninový šalát,
Za príplatok si môžete priobjednať čerstvo vylisovanú šťavu zo sladkých pomarančov alebo
granátových jabĺk.
Jedia také výdatné raňajky Turci každý deň?
Samozrejme, že takéto raňajky nejedia každý deň. Najčastejšie chodia obyvatelia Turecka na „vychýrené“ raňajky v nedeľu spolu s rodinou či priateľmi. V Turecku sa pracuje 6 dní v týždni, takže len nedeľa je voľný deň, kedy môžete stráviť tento čas mimo domova, dať si chutné raňajky a obdivovať nádherné výhľady a krásy okolia.
Denné "rýchle" raňajky
Turci zvyčajne jedia denne rýchle raňajky, ktoré si môžete vziať do jednej ruky a druhou popíjať turecký čaj.
Najpopulárnejšími sú:
- Simit- turecký bagel
-
Poğaça - turecký pagáč s náplňou (biely syr, žltý syr, zemiaky, čokoláda, olivy, mleté mäso)
- Toast - so syrom a tureckou klobásou sucuk
- Gözleme - turecký yufka tenký plackový chlieb s plnkou (syr, zemiaky, mäso alebo čokoláda)
- Börek - torta z filo cesta s plnkou (syr, zemiaky,mäso) alebo si objednajú "kahvaltı tabağı" doslova raňajkový tanier, teda tanier s paradajkami, uhorkami, vajíčkom, olivami, syrom a niečím sladkým - džemom alebo medom. Odporúčame našim turistom, aby vyšli z hotelových múrov a objavili chute tureckej kuchyňe v miestnych reštauráciách, ktoré sa nachádzajú v úzkych malých uličkách, nie vedľa hlavných atrakcií! To je najlepší spôsob, ako spoznať kultúru a ľudí tejto krajiny.
Dobrú chuť :)