Pre niekoho turecký bagel, pre iného turecký praclík alebo "turecký prsteň" - a pre nás?
Simit patrí medzi jedno z najchutnejších a najobľúbenejších tureckých jedál, ktoré je podávané na raňajky alebo na desiatu.
Turecký bagel začal svoju históriu v osmanských dobách, presnejšie v Istanbule v roku 1525. Názov pochádza z tureckého slova „simithane“, čo doslova znamená „sklad s múkou“ (sklad, kde sa skladovala múka). Simit sa neskôr rýchlo dostal zo stolov vládcov Osmanskej ríše do domácnosti remeselníkov a roľníkov, a to predovšetkým vďaka rýchlosti jeho prípravy a prístupu k prísadám.
V Turecku nájdeme tri hlavné druhy týchto praclíkov:
Simit je neodmysliteľným prvkom tureckých ulíc. Predajcovia simitov umiestňujú svoje vozíky s bagelmi na rušné miesta v meste, aby si ich Turci ponáhľajúci sa do práce mohli rýchlo kúpiť a to tak, aby niekedy nemuseli vystúpiť ani z auta! Samozrejme, nie každý stánok má simit rovnako dobrý - miestni však dobre vedia, kde v meste nájdu tie najchutnejšie a najchrumkavejšie turecké bagely! Ako ich ale rozlíšiť? Samozrejme podľa dĺžky frontu a faktu, že daný stánok je uzavretý najrýchlejšie a to z toho dôvodu, že sa simit jednoducho vypredá. Oneskorení si potom musia počkať do druhého rána, alebo až predajca dostane teplú novú várku priamo z pekárne.
Už od rána sú ulice plné obchodníkov predávajúcich teplé simity! Predajca vám navyše na mieste môže simit pozdĺžne rozrezať a pomazať náplňou. Štandardnou voľbou je krémovo biely syr, pasta z čiernych olív alebo čokoládový krém, ale sú aj miesta, kde sa ponúka pečená papriková pasta alebo iné lahodné nátierky!
Príprava tejto pochutiny je do minúty hotová, než predajca simit rozreže, namaže a potom zabalí do kusa papiera, nestačíte sa čudovať a olovrant je na svete!
Tím našej cestovnej kancelárie AhojAlanya jedol lahodné simity v práci viac ako raz... takže sa môžeme nazývať špecialistami tureckých bagelov! :) Podľa nás sú v Alanyi najlepšie tzv. „sanayi simidi“, teda bagely o niečo tenšie, tmavšie a chrumkavejšie ako klasické. Zoženiete ich v štvrti "sanayi" - odtiaľ pochádza aj ich názov... teda kúsok od autoservisu (neďaleko štvrte Oba). Ak sa v blízkosti spýtate kohokoľvek na predaj týchto bagelov, každý vám ukáže cestu k tomuto stánku.
Najlepší klasický simit v Alanyi (silnejší a mäkší) zase nájdete v mieste oproti mešite, hneď vedľa veľkého obchodu s oblečením LC Waikiki v samom centre mesta. Pri návšteve Alanye počas našich prehliadok Alanya city tou a bazár môžete požiadať svojho sprievodcu, aby vám toto miesto ukázal. Podobne chutné simity sú aj napríklad v predajni BİM. Ale poponáhľajte sa! Nielen v týždni, ale aj cez víkend sú simity vypredané už na poludnie!
Simit sa dá jesť na mnoho spôsobov. Obvyklým simitom, ktorý sa je rúk, je tzv. ,,sade". Simit je možné odhryznúť alebo odtrhnúť a po kúsku namáčať do marmelády, medu alebo miešaných vajec na turecké raňajky. Ďalším spôsobom, ako môžete jesť simit je jednu stranu potretú vami vybranou nátierkou (pozri ako sme spomínali už vyššie). To ale nie je všetko! V nedávnej dobe začali Turci dychtivo experimentovať so spôsobom podávania tejto tureckej pochúťky. Teraz tak v pekárňach nájdete turecký bagel plnený syrom, šunkou, hlávkovým šalátom a paradajkami. Niekedy sa tiež nakrájajú na malé kúsky ako pečivo na turecké raňajky. Ak máte radi simit, ale radi by ste vyskúšali aj iné turecké delikatesy, tu ich pár uvádzame:
Tieto pochúťky si môžete vychutnať aj na spôsob SADE čiže bez ničoho.
Tak čo, chcete ochutnať túto tureckú pochúťku? Alebo si myslíte, že slovenské praclíky alebo newyorské bagely sú najlepšie a nemožno ich prekonať? V tom prípade Vás ubezpečujem že táto turecká delikatesa rozhodne stojí za ochutnanie!