Čím je turecká kuchyňa tradičná?
Turecko je rozdelené na veľa regiónov a každý z nich sa pýši svojimi špecialitami. Napríklad kuchyňa stredomorských a egejských oblastí využíva veľké množstvo olivového oleja, rýb a morských plodov. Na severe naopak prevládajú sýte a mastné jedlá.
Turecká kuchyňa pochádza z časov Osmanského impéria. Je založená na receptúrach kombinujúcich tie najkvalitnejšie ingrediencie a nekomplikované chuťové kompozície. Jedlá sú obohatené o koreniny (napr. sušená mäta, paprika alebo tzv. kekik, čo je vlastne naše oregáno alebo tymián) a čerstvé bylinky (zvyčajne petržlen, mäta). Napriek tejto jednoduchosti je turecká kuchyňa považovaná za jednu z najchutnejších na svete.
Vďaka priaznivým klimatickým podmienkam je krajina v produkcii potravín sebestačná. Pestujú sa tu napr. baklažány, cukety, paradajky, uhorky, pomaranče, banány, granátové jablká a avokádo. Na tureckých stoloch dominuje mäso (jahňacie a baranie), obrovské množstvo chleba (nevyhnutne bieleho), jogurt, cukor a paradajkový pretlak (salça). Samozrejme, nemôže chýbať čaj (çay), ktorý pijú na litre ako aj ayran ... teda zalievaný jogurt. Pre nás môže byť prekvapujúce spojenie ryže, cestovín a zemiakov na jednom tanieri spolu s chlebom.
Turecké jedlá, ktoré Turci milujú
Je veľa potravín, majú v názvoch mestá, kde boli vyrobené. Napr. Adana Kebab, Izmir köfte, Urfa Kebab, Maraş zmrzlina alebo tiež Konya Sarması (sladkosť v podobe trubičiek, ktoré sú plnené vanilkovo orieškovým krémom posypané kokosom). Ak by ste sa spýtali osôb, ktoré pochádzajú z týchto miest aké sú najpopulárnejšie turecké jedlá tak si môžete byť istí, že budú chváliť svoje vlastné :) Turci neradi skúšajú nové veci, pretože sú verní svojim vlastným jedlám.
Po čom v tomto prípade siahajú Turci keď ich prepadne vlčí hlad? Ktoré jedlo z ich kuchyne majú najradšej?
Ako ste pravdepodobne uhádli, na túto otázku neexistuje jediná správna odpoveď, kvôli rôznorodosti tureckých jedál a obrovskému počtu ich vyznávačov. Pokúsili sme sa však zostaviť zoznam jedál, ktoré väčšina občanov miluje.
Polievky sú v Turecku najväčším hitom!
Veľmi obľúbené sú všetky druhy polievok, ktoré sú neodmysliteľným prvkom tureckej kultúry. Turci ich môžu jesť aj v noci, poobede aj ráno. Medzi najpopulárnejšie patria:
Tieto polievky sú rýchle na prípravu, lacné a rýchlo odstraňujú pocit hladu. Často sa jedia s cesnakom (İşkembe Çorbası, Kelle Paça Çorbası) a zmesou oleja, masla a červenej papriky (Mercimek Çorbası).
Naplniť môžete naozaj všetko
Turci milujú všetky druhy plnených jedál, ako je dolma (špeciálna odroda papriky, baklažán, cuketa) plnená ryžou, menej často mletým mäsom alebo sarma, kde sa používajú hroznové listy.
Pilav - chutné a sýte jedlo
Každá pani domu by sa mala naučiť pripraviť ten správny pilav z ryže alebo bulguru s prísadami. Tajomstvom dobrej prípravy tohto pokrmu je predmáčanie (špeciálna technika varenia, ktorá zabraňuje zlepeniu zŕn + pridanie masla). Hoci na prvý pohľad vyzerá tento pokrm veľmi ľahko na prípravu, v skutočnosti nie každá novopečená gazdiná ho vie urobiť. Čomu vďačí za svoju popularitu? Je veľmi chutý a zasýti.
Mleté, ale iné Köfte
V Turecku sú tiež veľmi obľúbené tzv. köfte (pripomínajúce naše mleté fašírky) sú však menšie. Pripravujú sa z mäsa. Medzi obľúbené patria tiež tzv. (Çiğ köfte), ktoré sú tiež z mäsa,ale najčastejšie sú podávané zeleninové v ktorích je hlavnou zložkou bulgur a podávajú sa k nim listy ľadového šalátu pokapkané šťavou s citrónu a sosu z granátového jablka. Sú ľahké, chutné a zdravé!
V Istanbule kraľuje Balık ekmek a Kokoreç
Počuli ste už o Balık ekmek alebo o Kokoreç? Sú to pokrmy, ktoré sú populárne hlavne v Istanbule. Prechádzajúc sa ulicami mesta môžete vidieť veľa stánkov, kde ponúkajú najväčšie turecké špeciality. Kokoreç nemusí byť obľúbený medzi všetkými, ale ten kto má rád vnútornosti si príde na svoje. Skladá sa z jahňacích alebo kozích vnútorností a je pripravovaný na rošte. Podáva sa nasekaný, pokapkaný citrónom plnený v chlebe.
Balık ekmek (ryba v chlebe) - patrí medzi najikoneckejšie streetfoody Istanbulských ulíc. Je to vlastne chlieb, plnený kusom grilovanej ryby kde prihodíte trochu zeleniny, šalátu, pokvapkáte citrónom, dáte štipku soli a je to. Najlepšie chutí ryba v chlebe na nábreží Eminönü kde je servírovaný rovno z lodiek.
Lahmacun - Turecká pizza
Lahmacun sa skladá z tenkého chrumkavého cesta, na ktorom je mix jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, korenín a zeleniny pečený v peci. Servíruje sa s paradajkami, petržlenovou vňaťou, cibuľou a pokapkaný citrónom.
Turci uprednostňujú ich kuchyňu
Turci majú vo zvyku tráviť veľa hodín pri raňajkách alebo pitím čaju. Počas dňa často siahajú po rýchlych a lacných riešeniach. Od typického rýchleho občerstvenia, aké poznáme však majú ďaleko. Hoci ich výroba nezaberie veľa času, rozhodne sú chutnejšie a zdravšie ako ich európsky "súperi". Pamätajte však, že láska k tureckému jedlu môže rýchlo vyústiť do pár nechcených kílách navyše :)
Ako ste si tiež mohli všimnúť, turecká kuchyňa ponúka bohatú rôznorodosť. V posledných rokoch sa veľmi teší populárnosti tzv, "kulinárna turistika", kde sú organizované špeciálne tématické výlety, počas ktorých máte možnosť ochutnať niečo z danej kuchyne a takisto sa dozviete niečo o kultúre daného kraju.
Dobrú chuť!