Turecká helva je uznávaná ako jedna z najchutnejších a podľa nás to tak určite je! Dozviete sa, kde môžete v Alanyi nájsť dobrú helvu a načo si dávať pozor pri nákupe. Pozývame Vás čítať :)
Helva - je cukrársky výrobok, ktorý je mimoriadne sladký a považuje sa najsladší potravinový výrobok. Po prvýkrát však objavili helvu nie v Turecku, ale v Iráne. Má charakteristickú chuť a štruktúru.
Z čoho sa vyrába helva a aké druhy helvy môžete nájsť
Helva nie je nič iné ako cukrársky výrobok, ktorý je vyrobený na báze karamelu a dužiny olejnatých semien. V Turecku sa najčastejšie používa sezam. Nájdete tu tiež aj mak či orechy, Pre zaujímavosť môžeme dodať, že každá krajina, ktorá helvu vyrábam používa inú hlavnú ingredienciu. Tak ako sa sezam používa napríklad v Turecku: Rusko a Ukrajina používajú slnečnicové semienka, južná časť Ázie používa krupicu, v Indii sa používa strúhaná mrkva, ktorá sa varí v mlieku s korením.
Veľmi často používajú rôzne druhy aróm či orieškov a sušeného ovocia. V Turecku sa na výrobu veľmi často používa extrakt z mydlovníka, vďaka ktorému sa karamelová hmota ľahšie napení.
Chute a druhy helvy
Aké príchute a druhy helvy poznáme? Všetko závisí od toho, aké semená sú použité pri výrobe. Vzhľadom na zložky použité pri výrobe môžeme medzi inými rozlíšiť:
Príchute helvy:
- sezamová
- arašidová
- pistáciová
- slnečnicová
- mandľová
Druhy helvy:
- tel helva
- keten helva
- tel tel, tempe helva
- çekme helva
Je helva zdravá?
Vedeli ste, že helva má aj zdravotné vlastnosti? Je síce veľmi sladká bomba cukru a kalórií a mohlo by sa zdať, že to nie je najzdravšia sladkosť, ale je!
V hlave sú polonenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny. Práve vďaka nim naše telo funguje správne. Ďaľšie živiny nachádzajúce sa v helve zahŕňajú vitamín A, vitamín B, vitamín C, fosfor, železo a horčík.
Turecké vlasy čiže Pişmaniye
Viete čo sú turecké vlasy? počuli ste o tom už niekedy? alebo vám to nič nehovorí?
Pişmaniye - druh tureckej helvy. Vzhľadom aj textúrou pripomína cukrovú vatu. Líši sa od nej len prísadami. Zaujímavá je tiež príprava tej príchute. Porcie tejto helvy sú tiež oveľa menšie od cukrovej vaty. Základnou prísadou tohto dezertu je pšeničná múka, cukor a maslo. Pridáva sa tiež vanilka, kakao alebo pistácie.
Domáca helva s orechami
A vy už ste jedli tureckú helvu? Ak nie tak určite ochutnajte počas vášho pobytu v Turecku.