Turecký čaj „Çay“
Prázdninová sezóna v teplých krajinách už začala! Každý z nás by si chcel odpočinúť a zrelaxovať počas doby, v ktorej sa práve nachádzame, t.j. pandémia koronavírusu. Turecko čaká na turistov s otvorenou náručou. Spríjemnite si oddych so šálkou čaju v destinácii, ktorá sa každým dňom stáva čoraz viac obľúbenejšou destináciou sezóny! Turecko dokáže očariť mnohými zaujímavosťami. Avšak, zďaleka najobľúbenejší je turecký çay (čaj).
Turecký čaj namiesto vody ...
Turecko je krajinou, ktorou tečie „çay“. Turci spotrebúvajú čaj v ohromných množstvách. Vraví sa, že počas jedného roka, Turek vypije asi 2 a pol kilogramu sušeného čaju! Vďaka tomu je Turecko krajinou s najvyššou konzumáciou čaju. Medzi domácimi Turkami sa nájdu takí, ktorí dokážu počas dňa vypiť až 40 pohárov tohto tradičného nápoja.
Ani vysoké teploty v Turecku počas letnej sezóny neodrádzajú fanúšikov "çay" . Práve naopak, konzumácia tureckého čaju má pozitívny vplyv na telo, pretože reguluje vnútornú telesnú teplotu, a tak sa človek menej potí a necíti smäd.
Turecký čaj sa v Turecku konzumuje prakticky nepretržite od rána do večera. Ak sa nachádzate na dovolenke v tejto krásnej zemi, majte na pamäti, že takmer všade vám bude ponúkaný „çay“ - na verejných priestranstvách, na trhoch, v obchodoch, na pláži a dokonca aj v kanceláriách.
Čaj v Turecku je symbolom pohostinnosti, podáva sa vždy a takmer všade. Okrem toho sú v blízkosti Čierneho mora ideálne podmienky pre pestovanie čaju, ktoré trvá od 30 rokov 20. storočia. V priebehu rokov sa Turecko stalo piatym najväčším výrobcom čaju na svete.
Rituál varenia tureckého čaju
Proces prípravy tureckého čaju je rituál, ktorý by mal poznať každý. Potrebujeme:
Proces je pomerne časovo náročný, môže trvať až 25 minút, ale na výsledok sa oplatí čakať. Stojí za zmienku, že nie každý dokáže takýto čaj dobre uvariť, takže dúfajme, že sa pomocou nášho návodu stanete majstrami tureckého „çay“, a tak budete schopní po návrate z dovolenky priniesť kúsok Turecka do svojho domova.
Ako dobre uvariť turecký čaj
V spodnej kanvici sa nachádza voda a v hornej esencia, ktorá je základom najlepšieho tureckého čaju. Čaj začneme variť naplnením spodnej kanvice vodou a čajovú zmes nasypeme do hornej kanvice, do ktorej pridáme trochu vody, aby nevyschla a čaj sa mohol pekne rozvinúť. Variaca voda v spodnom poschodí kanvice ohrieva hornú kanvicu pomocou pary, ktorá sa vytvára pri varení vody. Keď voda zo spodnej kanvice dosiahne bod varu, nalejte ju do džbána s čajom a spodnú kanvicu opäť naplňte studenou vodou a nechajte priviesť do varu.
Vďaka tomuto spôsobu prípravy získavame aromatickú esenciu s nádhernou jantárovou farbou. Nalejte pripravený nápoj do pohárov vo vhodných pomeroch. Naplňte polovicu pohára pripravenou esenciu a následne ju naplňte horúcou vodou zo spodného dna kanvice. Tieto proporcie sa samozrejme môžu zmeniť, všetko záleží na tom, ako silný a intenzívny čaj vám chutí. Ak máte radi sladké príchute, nezabudnite pridať cukor. Turci milujú sladký čaj, takže vyskúšajte, ktorá verzia vám chutí najviac.
Počas pobytu v Turecku odporúčame vyskúšať aspoň jeden pohár čaju. Sme si istí, že po vyskúšaní tradičného tureckého čaju neskončíte iba pri jednej šálke :)
Turecká riviéra na mnohých miestach ponúka lahodný turecký čaj. S kvalitne pripraveným čajom vás radi obslúžime taktiež v našej česko-slovenskej cestovnej kancelárii Ahoj Alanya a zároveň vám radi predstavíme nami organizované výlety, na ktoré vás srdečne pozývame.