Turecké sladkosti
Na dovolenke v Turecku by bolo hriechom nevyskúšať miestnu kuchyňu a turecké sladkosti. Turecko je ideálna destinácia pre milovníkov najrôznejších sladkostí. Môžete zabudnúť na zdravé stravovanie - tieto sladkosti sú jednoducho neodolateľné. Kto by počítal kalórie na dovolenke!
Väčšina tureckých sladkostí sa vyznačuje veľkým množstvom sladkého sorbetu, ktorý sa vyrába z vody, cukru a medu. Ak ste ešte nemali to potešenie ochutnať turecké sladkosti, neviete, čo slovo - sladké znamená! :)
Najpopulárnejšie sladkosti v Turecku
- BAKLAVA – existuje iba jedna kráľovná a tou je baklava! Osobne som sa nestretla s človekom, ktorý by nepoznal túto sladkú kalorickú bombu. Baklava má rôzne tvary a farby, najčastejšie má formu malého štvorca. Pochádza z oblasti Gaziantep. Je pripravovaná z polo francúzskeho cesta, ktoré je tenké a chrumkavé. Baklava má niekoľko vrstiev, vrstva pečiva filo, nasekaných orechov (napr. vlašských orechov, pistácií, mandlí) a sirupu z masla a cukru alebo medu. Čerešničkou na torte je pokropenie vrchu baklavy mletými pistáciami.
- KÜNEFE – Chrumkavé cesto Kadayif (nite) s lepkavým, nesoleným syrom „dil“ - ovčí alebo kozí. Koláč sa zaleje sladkým sirupom na báze vody a cukru. Tento dezert sa najčastejšie podáva s mliekom a banánmi. Spôsob prípravy tohto dezertu je pomerne jednoduchý - stačí dať syr medzi dve vrstvy cesta kadayif, osmažiť z oboch strán dozlata a následne pridať sirup. Tento dezert jednoznačne konkuruje baklave.
- KATMER – Je pripravený z cesta fylo, pistácií, masla a tureckého „kaymaku“ (syr podobný mascarpone). Podáva sa vo forme rolky alebo koláča. Tento sladký dezert si jednoznačne zamilujete!
- KADAYIF – cesto pripomínajúce malé, tenké nite na báze múky a vody. Ingrediencie dezertu sú kadayif vlákna, maslo a orechy. Sladká pochúťka je pečená v rúre do zlatohneda a potom zaliata sladkým sirupom (cukor a voda).
- SÜTLAÇ – je to turecká verzia ryžového pudingu, presnejšie povedané dezert na báze mlieka a ryže, pečený v rúre. Povrch pochúťky by mal byť zlatý až mierne hnedý.
- REVANI – turecký krupicový koláč so sirupom na báze vody, cukru a citrónu. Cesto je veľmi sladké a vlhké a krupica je po namočení sirupom veľmi mäkká.
- TRILEÇE – táto pochúťka nemá pôvod v Turecku, ale je tu veľmi obľúbená. Je to koláč zaliaty mliečnym sirupom a karamelovou omáčkou. Cesto je veľmi vlhké, i keď je stlačené vidličkou, z cesta sa vylieva mlieko.
- GÜLLAÇ – je obľúbeným dezertom počas ramadánu v Turecku. Pripravuje sa zo špeciálnych veľkých listov cesta. Od 13. storočia sa dezert podával na stoloch v tureckých domoch. Plátky koláča sú namočené do sladkého mlieka a ružovej vody, vrstvené nasekanými orechmi.
- AŞÜRE – je to tradičný dezert so štruktúrou podobnou želé. Aşüre sa podáva na moslimskom festivale Ashura, ktorý sa oslavuje na desiaty deň prvého mesiaca Muharram. Hovorí sa, že dezert musí obsahovať minimálne 7 ingrediencií. Je to pomerne neobvyklý dezert, pretože sa pripravuje zo všetkého, čo je doma - pšenica, fazuľa, cícer, kukurica, ryža. Pridáva sa tiež sušené ovocie a orechy. Nakoniec sa štedro posype škoricou a semienkami granátového jablka. Najlepšie chutí teplé!
- KAZANDIBI – je to mliečny dezert alebo presnejšie tuhý vanilkový puding s karamelizovanou krustou. Špecialitu nájdete v tvare rolky.
- MUHALLEBI – ide o mliečny dezert, ktorý sa podobá talianskemu dezertu panna cotta. Zmes mlieka a smotany zahustená kukuričným škrobom. Podáva sa s nasekanými pistáciami alebo škoricou.
- HELVA – alebo chalva, dobre známa všetkým, je pripravená na báze karamelu a sezamu. Najviac sa ju oplatí zakúpiť na tržnici alebo v cukrárňach. V Turecku existuje mnoho druhov chalvy, ale najobľúbenejšia je chalva s pistáciami a kakaom.
- IRMIK HELVASI – turecký dezert pripravený na báze krupice smažený na masle dozlatista, s mandľami a škoricou. Chuť je zhruba podobná chalve, ale konzistencia je odlišná, vlhšia.
- LOKMA – v podstate ide o malé turecké šišky smažené na tuku a namočené v sladkom sirupe, mede alebo čokoláde.
- TULUMBA – špecialita podobná známym španielskym šiškám churros, zvonka chrumkavé a zvnútra mäkké. Sú namočené do sladkého sirupu na báze vody, cukru a citrónu, ako väčšina tureckých dezertov. Príprava je podobná dezertu „lokma“, má chrumkavejšiu štruktúru kvôli veľkému množstvu vajec, ktoré obsahuje.
- TAVUK GÖĞSÜ – puding z kuracích pŕs. Kurča? Áno presne! Dezert pozostáva z kuracích pŕs, ktoré sú nakrájané na tenké plátky, varené v mlieku. Chuť mäsa je nepostrehnuteľná kvôli veľkému množstvu cukru. Konzistencia dezertu je pomerne hustá kvôli podielu kuracích pŕs.
- LOKUM – je to ovocné želé obalené v práškovom cukre. Namiesto sušeného ovocia nájdete aj lokum s orechmi a kokosom. Lokum sa vyrába z pšeničnej múky alebo zemiakového škrobu a cukru. Často sa pridáva ružová voda, citrón a ovocná aróma.
- PIŞMANIYE – turistami najčastejšie kupovaný turecký dezert ako darček (chutný sviatočný suvenír). Vypadá to ako cukrová vata alebo bavlnená guľa a jeho chuť je podobná chalve. Základnými prísadami sú múka a cukor a tiež rôzne ochutené vône.
- CEVIZLI SUCUK – vypadá ako dlhá klobása a názov v slovenčine znamená „orechová klobása“. Hlavnými ingredienciami dezertu sú lieskové orechy a múka. Pridávajú sa tiež vlašské orechy, mandle, čokoláda a hrozienka. Sú navlečené na šnúrke a namočené v tmavých hroznových džúsoch. Po zaschnutí je jeho konzistencia tvrdo gumová.
- KABAK TATLISI – nie je to nič iné než dezert z varenej a olúpanej tekvice, nakrájanej na malé hranaté kúsky. Kandizované tekvice sú obvykle naplnené „tahini“ - sezamovou pastou a orechmi.
- DONDURMA – turecká zmrzlina. Tieto zmrzliny majú úplne odlišnú konzistenciu než tie, ktoré poznáme, pretože sú hustejšie, žuvacie ako guma a líšia sa taktiež chuťou. Odporúčam vyskúšať zmrzlinu z kozieho mlieka!