zľava pri platbe predom!

Morské plody v Turecku, ktoré môžete vyskúšať na dovolenke

Publikované 25 Apríl, 2022
Kulinárska rozmanitosť v Turecku 
 
Turecko nie je preslávené len kebabom :) ... 
 
... Ako sme už spomínali, Turecko je krajina ako stvorená pre milovníkov jedla a spoznávania nových chutí. Samotná turecká kuchyňa je veľmi bohatá, plná rozmanitých jedál a to znamená, že každý si tu nájde jedlo, ktoré ho osloví. Fanúšikovia mäsa si prídu na svoje pri ochutnávaní rôznych druhov kebabov či obyčajnej grilovanej baraniny, vegetariáni nájdu od „gözleme“ placiek až po zeleninové guláše v špeciálnom hlinenom hrnci a na svoje si tu prídu hlavne milovníci morských plodov. 
 
 
Morské plody v Turecku 
 
Ako už viete, Turecko obklopujú štyri moria (Marmarské, Čierne, Egejské a Stredozemné more) a vo vnútrozemí sa nachádza množstvo jazier a riek, preto sú morské plody v tejto krajine široko dostupné a vždy sa môžete spoľahnúť na množstvo čerstvých rýb a iné podmorské špeciality. Bohužiaľ, morské plody nie sú v Turecku lacnou pochúťkou. 
 
 
 
Plody mora (Deniz mahsülleri) sa z roka na rok stávajú v Turecku čoraz obľúbenejším predjedlom v reštauráciách medzi miestnymi obyvateľmi. Turci však radšej jedia ryby a popíjajú tureckú anýzovku (rakı), než by si pochutnávali na plodoch mora.
 
Medzi najpopulárnejšie RYBY, ktoré sa jedia v Turecku, patria:
  • Pražma kráľovská - Çupra
  • Ostriež - Levrek
  • Sardela - Hamsi (malé rybky)
  • Sardinka - Sardalya
  • Losos - Somon
  • Pstruh - Alabalık
  • Treska - Mezgit
  • Makrela - Uskumru
  • Parmica - Barbun
  • Kambala - Kalkan
  •  

Morské plody sú vlastne morské živočíchy bez kostry, ktoré majú mnoho cenných nutričných vlastností. Sú bohaté na bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko rakoviny, bojujú proti zápalom, upravujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a omladzujú pokožku.

 

Najpopulárnejšie MORSKÉ PLODY konzumované v Turecku sú:

  • Krevety (Karides) - Najobľúbenejšie sú Karides Güveç - pečené krevety podávané v špeciálnom hlinenom hrnci (podávané rovno z rúry) vo forme prívarku s paprikou, paradajkami, cesnakom posypaným nahrubo nastrúhaným syrom a taktiež Karides tava - nie je nič iné ako vyprážané krevety na masle s plátkami cesnaku. Z celého srdca odporúčame, jednoduché, ale chutné!

 

  • Kalmáre (Kalamar) - Ďalším obľúbeným predjedlom sú chrumkavé kalmáre. Kalmáre sa nakrájajú na hrubé krúžky, namočia sa do mlieka a cesta a potom sa vyprážajú s tatárskou omáčkou a citrónom.Na výber býva tiež kalamar tava alebo pečené kalmáre v rúre.

  • Mušle (Midye) - pouličná pochúťka plnené mušle alebo po turecky Midye dolma. Sú to presne mušle plnené aromatickou ryžou a plnkou z opraženej cibuľky a ochutené na rôzne spôsoby: okrem korenia sa pridáva aj mäta, škorica a dokonca aj orechy. Aby ste mušle mohli konzumovať, jemne rozlomte vrchnú škrupinu a potom do plnky bohato vytlačte citrónovú šťavu. Obľúbené sú aj vyprážané mušle alebo Midye tava, všetko sa vyberie zo škrupín, očistí sa a namáčí do múky a vajec. Potom sa vyprážajú vo forme špízu.

 

  • Chobotnica (Ahtapot) - nemá až takú úspešnosť ako jeho predchodcovia vyššie, ale to neznamená, že ju nemôžete dostať v reštauráciách. Chobotnice si môžete objednať pečené, vyprážané alebo v šaláte z čerstvej zeleniny s citrónovým dresingom. 

 

Kde môžete v Alanyi morské pochúťky nájsť?

  • Pasha Et ve balık restaurant
  • Bumbabalık restaurant
  • Löküs Balık Restaurant
  • Kaleiçi Meyhanesi Alanya 

 

Prajeme Vám dobrú chuť! :)

pay with iyzico methods
V Turecku máme radi sladkosti... a samozrejme koláče! Aj naša internetová stránka využíva "koláče" čiže aplikáciu cookies z rôznych dôvodov. Potrebujeme ich na obsluhu a využívanie marketingu. Viac na téma cookies a ich druho, zásad a fukcii nájdete v súkromných nastavenbiach. Ak máš aj ty rád cookies a súhlasíš s ich nastaveniami tak klikni na "Súhlasím s pravidlami" ak nie tak klikni na "zmena nastavenia" v okienku.