S čím sa ti spája Turecko? Mnoho turistov odpovedalo na túto otázku, že s dovolenkou, morom, slnkom, nádhernou krajinou a tureckým kebabom. Môže sa to zdať vtipné, ale väčšina ľudí si Turecko spája s kebabom :) Kebab sa spája s nie veľmi vynikajúcim jedlom, skôr s rýchlym občerstvením v stánku na rušnej ulici.
Táto špecialita má v skutočnosti v Turecku rôzne využitie, je považovaná za rýchle občerstvenie a tiež ako chutné jedlo v drahých reštauráciách. Šokovaný? Všetko vysvetlím za chvíľu :) Ako vediem svoj instagramový profil, mám kontakt s mnohými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o všetko, čo sa týka Turecka. Dostávam najrôznejšie správy ... Najčastejšie sa však v mojom smere kladie otázka, ktorá sa týka osoby, ktorá trvale žije v Turecku, a znie: „Jete v Turecku stále kebab?“. Neviem, odkiaľ sa vzal tento stereotyp, ale je na tom niečo pravdy!
Dokázali by ste jesť stále ten istý kebab a stále v tej istej forme? To si nemyslím! Preto je v Turecku veľa druhov kebabov v rôznych formách. V Poľsku poznáme najbežnejší kebab podávaný v rolke s početnými omáčkami a šalátmi - nemá to nič spoločné so skutočným, tradičným, tureckým kebabom, ktorý sa podáva v tenkej „lávovej“ placke bez zbytočných prísad. Najdôležitejšia vec v tureckých kebaboch je kvalita a chuť mäsa.
Ako som už spomenul, v Turecku existuje veľa druhov kebabov. Recepty na toto populárne jedlo sa v jednotlivých mestách líšia. Názov kebabu najčastejšie závisí od spôsobu prípravy mäsa a nie od spôsobu jeho podávania. Originálny kebab sa pripravuje z baraniny alebo hovädzieho mäsa, menej často z kuracieho mäsa. V Turecku nikdy neuvidíte bravčový kebab, pretože Korán zakazuje jesť bravčové mäso. V Turecku sa bravčové mäso považuje za špinavé, nečisté mäso.
Všetkým milovníkom jedla môžem iba odporučiť, aby prišli do Turecka spoznať tureckú kuchyňu, pretože má čo ponúknuť - skutočnú poéziu chutí! Ďalej vám predstavím druhy kebabov, ktoré môžete počas dovolenky vyskúšať v Turecku. Neradím vám, aby ste čítali ďalej o hladných! Zaručené brucho a slintanie zaručené :)
NAJOBĽÚBENEJŠIE TYPY KEBABOV V TURECKU:
ŞIŞ KEBAB - tento druh kebabu veľmi dobre poznáš. Jahňacie, hovädzie alebo kuracie mäso nakrájame na kocky a potom dáme na špíz. Mäso pečené na špízoch sa podáva na tanieri s grilovanou zeleninou a krúpami. Mäso je možné zabaliť aj do tenkého koláča s prídavkom cibule, čím sa vytvorí dürümský kebab.
Vyššie som uviedol 5 najobľúbenejších a najtradičnejších kebabov v Turecku. Stojí však za to vedieť, že každý región má svoj vlastný typ kebabu, zjavne ich je viac ako dvesto, takže by som ich nemohol všetky spočítať a podrobne opísať. Vedeli ste, že existuje toľko druhov kebabov a nejde len o mäso v žemli? :)
Dúfam, že počas vašich slnečných dovoleniek v Turecku budete mať čas vyskúšať tureckú kuchyňu a predovšetkým zjesť pravý KEBAB. Ďalej by som rád pripomenul, že počas našich výletov si budete môcť vyskúšať aj turecké kebaby v rôznych podobách :)