zľava pri platbe predom!

Kebaby, ktoré musíš ochutnať na dovolenke...

Publikované 25 Máj, 2021
NAJOBĽÚBENEJŠIE TYPY TURECKÝCH KEBABOV...

S čím sa ti spája Turecko? Mnoho turistov odpovedalo na túto otázku, že s dovolenkou, morom, slnkom, nádhernou krajinou a tureckým kebabom. Môže sa to zdať vtipné, ale väčšina ľudí si Turecko spája s kebabom :) Kebab sa spája s nie veľmi vynikajúcim jedlom, skôr s rýchlym občerstvením v stánku na rušnej ulici.

Táto špecialita má v skutočnosti v Turecku rôzne využitie, je považovaná za rýchle občerstvenie a tiež ako chutné jedlo v drahých reštauráciách. Šokovaný? Všetko vysvetlím za chvíľu :) Ako vediem svoj instagramový profil, mám kontakt s mnohými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o všetko, čo sa týka Turecka. Dostávam najrôznejšie správy ... Najčastejšie sa však v mojom smere kladie otázka, ktorá sa týka osoby, ktorá trvale žije v Turecku, a znie: „Jete v Turecku stále kebab?“. Neviem, odkiaľ sa vzal tento stereotyp, ale je na tom niečo pravdy!

Dokázali by ste jesť stále ten istý kebab a stále v tej istej forme? To si nemyslím! Preto je v Turecku veľa druhov kebabov v rôznych formách. V Poľsku poznáme najbežnejší kebab podávaný v rolke s početnými omáčkami a šalátmi - nemá to nič spoločné so skutočným, tradičným, tureckým kebabom, ktorý sa podáva v tenkej „lávovej“ placke bez zbytočných prísad. Najdôležitejšia vec v tureckých kebaboch je kvalita a chuť mäsa.

Ako som už spomenul, v Turecku existuje veľa druhov kebabov. Recepty na toto populárne jedlo sa v jednotlivých mestách líšia. Názov kebabu najčastejšie závisí od spôsobu prípravy mäsa a nie od spôsobu jeho podávania. Originálny kebab sa pripravuje z baraniny alebo hovädzieho mäsa, menej často z kuracieho mäsa. V Turecku nikdy neuvidíte bravčový kebab, pretože Korán zakazuje jesť bravčové mäso. V Turecku sa bravčové mäso považuje za špinavé, nečisté mäso.

Všetkým milovníkom jedla môžem iba odporučiť, aby prišli do Turecka spoznať tureckú kuchyňu, pretože má čo ponúknuť - skutočnú poéziu chutí! Ďalej vám predstavím druhy kebabov, ktoré môžete počas dovolenky vyskúšať v Turecku. Neradím vám, aby ste čítali ďalej o hladných! Zaručené brucho a slintanie zaručené :)

NAJOBĽÚBENEJŠIE TYPY KEBABOV V TURECKU:

  • DÖNER KEBAB - toto je najobľúbenejší a najznámejší druh kebabu. Názov bol prevzatý z tureckého slova, ktoré znamená „obrátiť sa“. Mäso sa pripravuje na rotačnom rožni. Tenké plátky pečeného mäsa sa krájajú a potom sa podávajú v rolke, tenkom „lávovom“ koláči alebo sa podávajú na tanieri s rôznymi polevami. V Turecku je tento druh kebabu vyrobený z baranieho mäsa, ale aj hovädzieho alebo kuracieho mäsa. Najdôležitejšou vecou tradičných kebabov je vysoká kvalita mäsa. Do zabaleného plochého chleba sa okrem mäsa pridáva aj paradajková omáčka, paradajka, cibuľa a petržlenová vňať.

           

 

  • ISKENDER KEBAB - tento druh kebabu pochádza zo severozápadného mesta v Turecku, presnejšie z Bursy. Musím uznať, že toto jedlo je moje obľúbené, ale je veľmi kalorické a sýte. Grilované mäso, napríklad döner kebab, sa pokrája na tenké plátky a položí sa na vopred naaranžované kúsky pečeného chrumkavého chleba. Potom je mäso pokryté paradajkovou omáčkou a ešte horúcim rozpusteným maslom. Miska sa podáva s prírodným jogurtom a grilovanou zeleninou (paradajka, zelené korenie).

          

  • ADANA KEBAB - druh kebabu typický pre mesto Adana ležiace na juhu Turecka. Na prípravu tohto kebabu sa používa iba mleté baranie mäso kombinované s tukom z chvosta. Toto grilované mäso má dosť výraznú chuť, pretože je zmiešané s mnohými koreninami a feferónkami „pul biber“. Mleté mäso sa ručne tvaruje na plochom kovovom špízi a potom sa pečie na vodorovnom rošte na drevené uhlie. Typicky sa tento druh kebabu podáva na tanieri s grilovanou zeleninou, surovou cibuľou, bulgurom alebo kašou a opečeným tenkým chlebom.

          

  • ŞIŞ KEBAB - tento druh kebabu veľmi dobre poznáš. Jahňacie, hovädzie alebo kuracie mäso nakrájame na kocky a potom dáme na špíz. Mäso pečené na špízoch sa podáva na tanieri s grilovanou zeleninou a krúpami. Mäso je možné zabaliť aj do tenkého koláča s prídavkom cibule, čím sa vytvorí dürümský kebab.

  • BEYTI KEBAB - je to mleté baranie alebo hovädzie mäso pečené na grile a potom zabalené v tenkom„lávovom“ chlebe. Takto pripravené jedlo sa poleje lahodnou paradajkovou omáčkou. Doplnkom, ktoré nájdete na tanieri, je prírodný jogurt a pečená zelenina.

         

Vyššie som uviedol 5 najobľúbenejších a najtradičnejších kebabov v Turecku. Stojí však za to vedieť, že každý región má svoj vlastný typ kebabu, zjavne ich je viac ako dvesto, takže by som ich nemohol všetky spočítať a podrobne opísať. Vedeli ste, že existuje toľko druhov kebabov a nejde len o mäso v žemli? :)

Dúfam, že počas vašich slnečných dovoleniek v Turecku budete mať čas vyskúšať tureckú kuchyňu a predovšetkým zjesť pravý KEBAB. Ďalej by som rád pripomenul, že počas našich výletov si budete môcť vyskúšať aj turecké kebaby v rôznych podobách :)

pay with iyzico methods
V Turecku máme radi sladkosti... a samozrejme koláče! Aj naša internetová stránka využíva "koláče" čiže aplikáciu cookies z rôznych dôvodov. Potrebujeme ich na obsluhu a využívanie marketingu. Viac na téma cookies a ich druho, zásad a fukcii nájdete v súkromných nastavenbiach. Ak máš aj ty rád cookies a súhlasíš s ich nastaveniami tak klikni na "Súhlasím s pravidlami" ak nie tak klikni na "zmena nastavenia" v okienku.